równania
mma: Witam.
Obwód prostokąta wynosi 18 dm. Na bokach prostokąta zbudowano półkola o średnicach równych
długościom boków prostokąta. Jakie powinny być wymiary prostokąta, aby suma pól czterech
półkoli była najmniejsza ?
12 paź 15:58
Godzio:

2a + 2b = 18
a + b = 9
a = 9 − b
| | a | | a2 | | 81 − 18b + b2 | |
Po = ( |
| )2 * π = |
| * π = |
| * π |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | b | | b2 | |
PO = ( |
| )2 * π = |
| * π |
| | 2 | | 4 | |
2P
o + 2P
O = minimum
| 81 − 18b + b2 | | b2 | | 81 | |
| * π + |
| * π = b2π − 9bπ + |
| π |
| 2 | | 2 | | 2 | |
a = 9 − 4,5 = 4,5
Prostokąt mus mieć wymiary 4,5 x 4,5
12 paź 16:22
Agata: Nie rozumiem tego zapiisu w 7 linijce. Możesz to rozpisać albo jakoś wytłumaczyć
21 kwi 13:49