..
Marta: Pomóżcie
Czy trójkąt o długościach 1√3, 1√2, 3√3 + 2√26 jest trójkątem
rozwartokątnym?
12 paź 15:44
Jack:
a2+b2<c2 wtedy trójkąt będzie rozwartokątny (przy założeniu że to w ogóle będzie trójkąt)
gdzie a≤c oraz b≤c.
12 paź 16:03
Marta: ja to wiem. ale mi obliczenia nie wychodzą ; /
12 paź 16:10
Jack:
pokaż, moze znajdziemy błąd.
12 paź 16:14
Marta: (√33)2 + (√22)2 = (3√3}+2√26)2
i z tego wyszło:
19 + 14 = 3536... ; /
a ma wyjść:
19 + 14 = 35+12√636
i skąd sie bierze to:
12√6 w liczniku.?
12 paź 16:21
Jack:
W liczniku korzystasz z tego: (a+b)2=a2+2ab +b2
Zdaje się że o tym wyrażeniu: 2ab, zapomniałaś.
12 paź 16:22
Marta: aha

zobaczę
12 paź 16:23
Marta: no wyszło.
i co dalej?
12 paź 16:29
Jack:
sprawdź czy zachodzi nierówność którą podałem wyżej.
12 paź 16:30
Marta: ale to trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika?
12 paź 16:32
Jack:
nie trzeba, ale czasem żeby uzyskać czytelny wynik przydaje się to zrobić. Tu chyba właśnie tak
jest.
12 paź 16:34
Marta: i wyszło mi 3036 = 35+12√636
12 paź 16:36
Marta: dobrze?
12 paź 16:36
Jack:
tak, z wyjątkiem tego znaku równości. Określ który z liczników jest większy i wtedy wstaw znak.
12 paź 16:55
Marta: tak wiem

dzieki ; ]
12 paź 16:58