AS:

Wcześnie pomyślałeś o egzaminie
I. Obliczam całkę nieoznaczoną
| | dx | |
Stosuję podstawienie arctgx = t |
| = dt |
| | x2 + 1 | |
Moja całka przyjmuje postać ∫lntdt
Stosując metodę przez części uzyskuje się J = t*lnt − t
J = arctgx*ln(arctgx) − arctgx
II Analiza wykresu
Z przebiegu wykresu funkcji wynika,że między 1 i
√3 znajduje się
miejsce zerowe xo = 1.5
Oznacza to,że do obliczenia pola trzeba rozpatrzyć dwa obszary:
w przedziale <1,1.5> − pole ujemne i <1.5,
√3> pole dodatnie
III Szukam pola
Obliczam wartość całki J w przedziale <1,1.5> i biorę wartość bezwzględna. = S1
Obliczam wartość całki J w przedziale <1.5,
√3> = S2
Szukane pole S = S1 + S2