prosze o pomoc
teddy: Oblicz objetos bryly powstalej przez obrot dookola osi 0x elipsy 36x2+9y2=324
12 paź 14:14
teddy: zacząlem od obliczenia :
36x
2=324 9y
2=−36x
2+324
x
2=9 y
2=−4x
2+36
x=−3 v x=3
nastepnie wstawiłem do wzoru
3
V=π ∫ (36−4x
2) dx =


−3
i dalej nie wiem jak postepowac prosze o pomoc
12 paź 14:38
AS:
Znaleźć całkę nieoznaczoną J i obliczyć J(3) − J(−3)
12 paź 15:37
greg: moglbys podac mi wynik bo nie jestem pewien obliczen
12 paź 20:53
greg: czy to bedzie 84π
12 paź 20:56
AS: Nie,mój wynik v = 144π
Z uwagi na symetrię względem osi OY wystarczy obliczyć całkę
dla przedziału <0,3> a następnie wynik końcowy pomnożyć przez 2.
| | 4 | |
J1 = ∫(36 − 4*x2)dx = 36*x − |
| *x3 |
| | 3 | |
Podstawiam granice
| | 4 | |
V1 = J1(3) − J1(0) = 36*3 − |
| *33 = 108 − 4*9 = 72 |
| | 3 | |
Objętość bryły
V = 2*π*V1 = 144*π
13 paź 09:00