POMOCY:)
Słodziutka: Udowodnij że liczba 109+1 jest podzielna przez 19
11 paź 23:04
sushi_ gg6397228:
zastosuj a3+b3 a=103, b=1
11 paź 23:18
Słodziutka: Dzięki
11 paź 23:48
sushi_ gg6397228:
wyszlo, to dobrze zapisz tutaj to zobacze czy nie ma jakis błedów
11 paź 23:50
Słodziutka: Jednak źle mi wyszło:( Bym była wdzięczna jakbyś mi to rozpisał
12 paź 00:09
sushi_ gg6397228:
109= (103+1)(106−103+1)= 1001* 999001 = 11*19* 999001 i teraz trzeba by bylo uzyc
kalkulatora,
ale widze ze masz kongruencje wiec mzoe z tego to mozna zrobic
109 +1 <=> x mod (91)
kazde nowe "0" to mnozenie obustronnie przez "10" lub "100"
100 <=> 9 (mod 91)
1000<=> 90=<=> −1 mod (91)
1000 00 <=> −100 mod(91)
1000 00 <=> −9 mod(91)
1000 00 0 <=> −90 <=> 1 mod(91)
1000 00 0 00 <=> 100 <=> 9 mod(91)
1000 00 0 00 0 <=> mod 90 mod(91)
109 <=> 90 mod (91) zatem 109 +1 < => 91 <=>0 mod(91)
12 paź 00:20
Jack:
(mod 19) ?
12 paź 00:28
sushi_ gg6397228:
poźna pora i cyferki sie poprzestawialy, bedzie podobnie
12 paź 00:29
sushi_ gg6397228:
100 <=> 5 mod 19
1000<=> 50 <=> 12 mod 19
10000 <=> 120 <=> 6 mod 19
100000<=> 60 <=> 3 mod 19
1000000 <=> 30 <=> 11 mod 19
10000000 <=> 110<=> 15 mod 19
100000000 <=> 150<=> 17 mod 19
1000000000 <=> 170<=> 18 mod 19
1000000000 +1 <=> 19 <=> 0 mod 19
12 paź 00:35