Roksana: Liczby 3 i -1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x3+ax2+bx+30:
a) wyznacz wartości współczynników a i b,
b) oblicz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
3 sty 17:40
anmario:
Co to znaczy, że są pierwiastkami tego wielomianu, hm? Możesz jakoś przybliźyć?
Powiedzieć to jakoś jaśniej? Bardzo proszę, to bardzo ważne. Jak nie jest jasne co to
znaczy, że te liczby są pierwiastkami tego wielomianu to rozwiązanie zadania nie jest
możliwe. Pozdrawiam.
3 sty 18:44
Eta:
Witam!
a) obliczasz W(3)=0 i W(-1)=0
W(3)= 2*27 +9a +3b +30=0 czyli 9a +3b= -84 /:3
3a +b= -28
W(-1)= -2 +a - b+30=0 czyli a - b= - 28
teraz rozwiazać układ równań
3a +b = -28
a - b= - 28
-----------------
4a = - 56 to a = - 14 to b =14
więc W(x)= 2x3 - 14x2 +14x +30 podzielić przez ( x-3)(x+1)
czyli przez ( x2 - 2x -3)
(podziel i wyjdzie 2x - 10
czyli W(x) (2x -10)(x-3)(x+1) =0
czyli x = 5 x = 3 x= - 1
odp do b) trzeci pierw. to x = 5
3 sty 19:23
anmario:
Tak sobie myślę kochana Eto, że większy pożytek byłby gdyby jednak Roksana zajrzała do
książki i odpowiedziała na moje pytanie
3 sty 20:59
Roksana: Nie wiem czy był by taki pożytek skoro nie wiesz co to są pierwiastki wielomianu...

Ale Ci napisze są to inaczej miejsca zerowe....
3 sty 21:43
Eta:
No widzisz Anmario! jak ładnie Roksana odpowiedziała
na Twoje pytanie

A ja dzisjaj jakoś nie w "sosie".... ten "pływajacy " lód? :0
Pozdrawiam ! i gram w brydża z kompem!
3 sty 21:46
anmario:
No właśnie czegoś takiego oczekiwałem od Roksany

Że ujawni, że oprócz tego, że jest
miedouczona to jeszcze źle wychowana
3 sty 23:17