Liczby zespolone
Marta: Cześć
Mam problem z zadaniem, kompletnie nie wiem jak je rozwiązać. W ogóle go nie rozumiem. Jest to
dział 'liczby zespolone'.
Rozwiąż układ równań:
(3−j)z1+(4+2j)z2=1+3j
(4+2j)z1−(2+3j)z2=7
Proszę o wytłumaczenie mi tego krok po kroku bo nie rozumiem ;<
11 paź 21:39
Marta: Czy ktoś pomoże?
11 paź 22:04
Andrzej: Rozwiązujesz jak zwykły układ równań, dowolnie wybraną metodą, np. podstawiania albo
wyznacznikami − i tę ostatnią polecam, sam nią właśnie policzyłem, trwa to parę minut...
Wyszło mi z1 = 1 i z2 = i (Ty piszesz "j" zamiast "i").
11 paź 23:07