Sprawdź, czy funkcja jest różnowartościowa.
Boro:
(x dla x< 1
f(x)=(3 dla 1 ≤ x < 2
(x=1 dla x ≥ 2
Jak to zrobić ?!
11 paź 20:12
pozdrawiam: Rozwiąż to graficznie

Wszystko stanie się jasne.
1)y=x w przedziale od (−
∞,1) czyli taką dla której dla x=1 y=1; x=2 y=2 itd. itd.
2)y=3 (f.stała) w przedziale od <1,2)
3)y=1 (f.stała) w przedziale od <2,
∞)
Następnie sprawdź czy funkcja przyjmuje 2 wartości dla którego kolwiek z x−ów
11 paź 20:24
pozdrawiam: Zobacz czy nie powinno być dla 3 równania pod klamrą x−1
11 paź 20:28
pozdrawiam: Jeśli ma być x−1 to funkcja jest różnowartościowa.
11 paź 20:37