oblicz pochodne funkcji
pawel: oblicz pochodne funkcji
3sin(3x)
{x}{ex}
11 paź 19:30
pawel: teraz dobrze xex
11 paź 19:31
Jack:
a) pochodna zewnętrzna * pochodna wewnętrzna. Czyli 3(sin(3x))'=3cos(3x)*3
b) znasz wzór na pochodną ilorazu?
11 paź 19:37
pawel: x*ex − x*exex2 cos takiego
11 paź 19:45
pawel: mianownik do kwadratu ale cos nie wyszlo
11 paź 19:46
Jack:
dla większej czytelności zapisi stawiaj przy tworzeniu ułamka duże "U".
| | (x)'*ex−x*(ex)' | |
(x\ex)=' |
| =.... Teraz spróbuj dokończyć |
| | e2x | |
11 paź 19:48
11 paź 19:57
pawel: tak według mnie będzie dalej wyglądać
11 paź 19:58
pawel: ex2
11 paź 20:01
Jack:
to wcześniej było ok. Tego ostatniego nie widziałem...
11 paź 22:39