oblicz pochodnefunkcji
pawel: prosiłbym o rozwiązanie dwóch pierwszych przykładów
3sin(3x)
{x}{ex}
2x4 − 2x +√x
ostatni przykład zrobiłem i wyszło mi : 8x3 + 2xx2 + 12√x dobrze?
11 paź 19:24
Jack:
| | 2 | | 1 | |
niedobrze... 8x3+ |
| + |
|
|
| | x2 | | 2√x | |
pozostałe przykłady w drugim Twoim poście.
11 paź 19:40
pawel: a dlaczego 2 w liczniku jest bez x
11 paź 19:47
Jack:
Rozpiszę, to powinno wyjasnić:
| | −2 | | 1 | | 2 | |
( |
| )'=−2( |
| )'=−2(x−1)'=−2*(−1)*x−1−1=2x−2= |
| |
| | x | | x | | x2 | |
11 paź 19:50
pawel: a no tak wielkie dzieki
11 paź 19:51