Bogusia: Witam wszystkich
3 sty 17:01
Bogusia: moje gg 1039637
3 sty 17:02
Bogusia: Ja jak zwykle potrzebuje korkow
3 sty 17:08
Bogusia: (2x+3y)3=
3 sty 17:09
Bogusia: jak to sie liczy
wiem ze trzeba znac wzór skróconego mnożenia
sześcian sumy 2 wyrażen
ale i tak nie potrafie tego policzyc
3 sty 17:10
Bogusia: podałam gg
moze mi ktoś to wyjasni
3 sty 17:11
Bogusia: (2x+3y) (2x+3y) (2x+3y)+=
czy tak sie to liczy
3 sty 17:13
Basia:
można tak, ale lepiej z wzoru
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 +b3
u Ciebie a=2x b=3y
czyli
(2x+3y)3= (2x)3 + 3(2x)2*3y + 3(2x)(3y)2 + (3y)3 =
8x3 + (3)(4x2)(3y) + 6x(9y2) + 27y3 =
8x3 + 36x2y + 36xy2 + 27y3
3 sty 17:19
Bogusia: (2x+3y)3=2x3+3*(2x)2*3y+3*2x*(3y)2+(3y)3=
3 sty 17:19
Bogusia: skad wlasnie 8x3
3 sty 17:22
Bogusia: nie potrafie dalej tego liczyc chyba
3 sty 17:25
Basia:
a ile to jest 23 ? 2*2*2 = ?
(2x)3 = 23 * x3
bo ogólnie (ab)n= an * bn
całe a podnosisz do 3, czyli nawiasu Ci brakuje w pierwszym
dalej jest dobrze
3 sty 17:37
Bogusia: 8
3 sty 17:38
Basia:
przecież Ci to napisałam od a do z
przeanalizuj to
3 sty 17:38
Basia:
parę wpisów wyżej masz całe rozwiązanie; przeanalizuj je
jeśli czegoś nie rozumiesz pytaj
3 sty 17:41
Basia:
no to stąd 8x3
3 sty 17:46
Bogusia: (3)(4x2)(3y)
z tego ma wyjsc 36x2y
3 sty 17:51
Bogusia: 42 +=8 razy 3 to jest 24
a tu 36
3 sty 17:51
Bogusia: sory
42 =16
3 sty 17:53
Bogusia: i razy 3 to nie 36 tylko 48
3 sty 17:54
Bogusia: Basia jeszcze nie rozumie tego 2 liczenia
3(4x2)(3y) i to ma byc 36x2y
3 sty 18:02
Bogusia: 3*4*3= 36
3 sty 18:06
Bogusia: x2y
3 sty 18:06
Bogusia: 6x(9y2) to daje 54xy2 a ty napisałas 36xy2
3 sty 18:09
Bogusia: mam takie zamieszanie ze szok z tym liczeniem
3 sty 18:09
Bogusia: pomozenie i powiecie jak naprawde jest z tym liczeniem
3 sty 18:11
Bogusia: wiem ze jestem bardzo slaba z tej matmy i czepiam sie wszystkiego czego nie rozumie
3 sty 18:14
Bogusia: ?
3 sty 18:16
Bogusia: √13-3√3 √7-4√2=
3 sty 18:26
Bogusia: √13-3√3 - √7-4√3=
3 sty 18:27
Bogusia: √(2√3-1)2 - √(2√3)2= I2√3-1I - I2 - √2I
3 sty 18:32
Bogusia: √a2 =IaI
3 sty 18:33
Bogusia: 6x(9y2) to daje 54xy2 a ty napisałas 36xy2
3 sty 19:02
Bogusia: czekam na wyjasnienie
3 sty 19:04
Bogusia: ?
3 sty 19:44
Basia:
Masz rację tam się pomyliłam, no i dobrze, wyłapałaś, czyli coraz lepiej wiesz o co
chodzi
3 sty 20:28
Basia:
(3)(4x2)(3y)
tu już jest tylko x2, bylo (2x)2 czyli 4x3
3*4*3=36
masz rację z 9*6
3 sty 20:32
Basia:
√(2√3-1)2 - √(2√3)2= 2√3 -1 -2√3 = -1 bo
2√3-1>0 i 2√3>0
3 sty 20:35
Basia:
W = √13-3√3 - √7-4√2
czy to trzeba policzyć ? czy coś innego ?
tam oczywiście 4x2 (cyferki na klawiaturze mi się już mylą)
3 sty 20:38
Eta: Basia ! z tym zad "bogusia" walczy juz cały tydzień!
już jej to podawałam!
Nie bardzo wiem o co Jej chodzi?
3 sty 20:51
Basia: ja chyba też nie
3 sty 21:00
Bogusia: dzieki za pomoc
3 sty 21:24