;((
nanka : Jutro dostane 1 bo mnie wezmie do odp .

pomóżcie proszeee





Trójkąt A' B' C' jest obrazem trójkąta równobocznego ABC w jednokładności o skali 2.
Pole trójkąta A' B' C' jest równe 9 √3.oblicz obwód trójkąta abc
11 paź 19:05
pozdrawiam: Trójką A'B'C' jest 2 krotnie większy od trójkąta ABC
Dla trójkąta A'B'C' (obliczamy długość jednego z boków)
9√3 = a2√34 /*4
36√3 = a2√3 /:√3
36=a2 ⇒ a=6 stąd wynika, że długość boku trójkąta ABC = 3
Obwód trójkąta ABC = 3*3=9
11 paź 19:18
nanka : ratujesz mi tyłek dzięki

**
11 paź 19:35
nanka : mam jeszcze jedno pytanie .
11 paź 19:37
nanka : dlaczego w pierwszym działaniu mnożymy obustronniie przez 4
11 paź 19:40
Jack:
Żeby się pozbyć mianownika...
11 paź 19:40
pozdrawiam: Żeby usunąć mianownik "4" z ułamka a2 √34
11 paź 19:42
nanka : aha już wiem dziękuje
11 paź 19:45