pomocyy!
elcia: √175 + √80− √28 − √180 =
11 paź 18:57
elcia: jak to zamienić?
11 paź 18:57
Godzio:
rozłóż na czynniki pierwsze wszystkie te liczby następnie zamień je tak żeby były podzielone na
kwadraty i ty właśnie liczby wyciągasz z pierwiastka
np. √48 = √2 * 2 * 2 * 2 * 3 = √22 * 22 * 3 = 2 * 2 * √3 = 4√3
spróbuj analogicznie
11 paź 19:02
elcia: dzięki godzio ; * już zrobiłam!

: D
11 paź 19:09
stanislaw: √7*25 + √16*5 − √7*4 − √36*5 = 5√7 + 4√5 − 2√7 − 6√5 = 3√7 − 2√5
11 paź 19:17
elcia: Dziękuje
11 paź 19:19