matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miśka:
Rozwiąż równanie W(x)=2x
3
-14x, W(x)=0
3 sty 16:57
wjmm:
Z tego wniosek, że 2x
3
-14x=0 2x(x
2
-7)=0 x(x-
√
7
)(x+
√
7
)=0 x=0 v x=
√
7
v x=-
√
7
3 sty 17:35