Równanie prostej prostopadłej - zagubiony minus
Domi: Mam mały problem. Mianowicie obliczenia 'zgadzaja sie' ale mi znak nie wychodzi ten co trzeba i
nie rozumiem zupełnie dlaczego. Zadanie to: Wskaż równanie prostej prostopadłej do prostej o
równaniu y=−2x+3. Punkt ktory znalazłam przez który przechodzi prosta to (0,3). Współczynnik a
w równaniu prostej prostopadłej to 1/2. Podstawiam pod wzór y=ax+b
y=1/2x+b > następnie podstawiam dane z punktu, który znalazłam >
3=1/2*0 + b
3=b
więc równanie prostej prostopadłej wynosi y= 1/2x +3
Z tym że w odpowiedzi mam równanie: y=1/2x −3.
I nie wiem zupełnie gdzie robię błąd. Proszę o pomoc.
11 paź 17:38
mila: A moze punkt żle znalazłas.
11 paź 17:46
Domi: Nie no wątpie, bo normalnie narysowałam tabelkę sobie, żeby przypadkiem się nie pomylić. Dla
x=0 y=3. Chyba ze liczyć nie umiem o.O
11 paź 17:51