proszę o pomoc
ania11: wielomian w(x)=x3 −13x+12 można rozłożyć na czynniki w następujący sposób:
w(x)=x3−13x+12=x3
−x−12x+12=x(x2−1)−12(x−1)=x(x−1)(x+1)−12(x−1)[x(x+1)−12]=(x−1)(x2+x−12)=(x−1)(x+4)(x−3)
postępując podobnie, rozłóż na czynniki wielomiany:
a)p(x)=x3+3x2−4 b)v(x)=x3−3x2+2
ja próbowałam to zrobić w ten sposób( tylko mam taki problem że nie wiem co mam zrobić z tym
drugim nawiasem x3+2x2 albo robię wszystko źle):
p(x)=x3+3x2−4=x3++2x2+x2−4=x2(x−2)+(x2−4)=x2(x−2)(x+2)(x−2)=(x−2)[x^
2(x+2)]=(x−2)(x3+2x2)
11 paź 17:34