Z miasta A wyruszył samochód osobowy...
KuKiii9: Witam.
Znajomy dał mi takie zadanie i nie mam pojęcia jak to obliczyć... (raczej z fizyki? Dacie radę
?)
Z miasta A wyruszył samochód osobowy. Jechał z prędkością V1=80km/h w stronę miasta B odległego
o 210 km. W tym samym czasie z miasta B w kierunku miasta A wyruszył motocyklista. Jechał z
prędkością V2=60Km/h. Oblicz po jakim czasie spotkają się dwa pojazdy. Oblicz po ilu
kilometrach od miasta A spotkają się dwa pojazdy.
11 paź 17:26
Krzysiek: Jedna z możliwości zrobienia tego zadania:
1. Zapisz wzór na drogę pokonaną przez samochód, w czasie t
2. Zapisz wzór na drogę pokonaną przez motor, w czasie t
3. Jaka będzie łączna droga pokonana przez oba pojazdy, gdy się spotkają?
4. Zapisz równanie, które mówi że ta łączna droga jest taka.
5. Wyznacz czas t
6. Wyznacz odległość od miasta A (to droga pokonana przez samochód od wyjazdu do spotkania)
11 paź 17:33
KuKiii9: Y... problem w tym, że ja nie znam tych wzorów...
11 paź 17:39
Krzysiek: mogę zadać pytanie pomocnicze? będzie mi łatwiej tłumaczyć. W której klasie jestes?
11 paź 17:41
KuKiii9: Yyyyy mam 35lat, a to zadanie jest dla znajomego który pragnie ukończyć szkołę w wieku 40 lat.
Więc wybacz moją wybiórczą pamięć.
11 paź 17:54
Krzysiek: aaa rozumiem
| | km | |
Jeśli pojazd porusza się z prędkością 80 |
| to znaczy, że pokonuje 80 km w godzinę; 160 |
| | h | |
km w 2 godziny; 40 km w pół godziny itd. Jeśli pomnożymy ilość kilometrów na godzinę przez
ilość godzin, to dostaniemy ilość pokonanych kilometrów.
Innymi słowy jeśli pomnożymy prędkość przez czas to dostaniemy drogę.
Prędkość oznaczamy v, czas − t, drogę − s
s = v * t
11 paź 17:59
KuKiii9: Dzięki wielkie.
Zaraz to mu prześle.
11 paź 18:13
Krzysiek: udało się policzyć?
mi wyszły odpowiedzi: t = 1.5 h ; miejsce spotkania: 120 km
11 paź 18:16
niuniu: bez sensu nie rozumiem

nie możesz po prostu tego rozwiązać ?
21 wrz 18:42
lulz: Czemu t oznaczasz jakoś czas od wyjazdu, do spotkania? Nie bierzesz pod uwagę tego, ze t to
czas całkowity, pokonania drogi przez np samochód z a do b? Bo licząc tak to bd
S=v*t
t= s/v = 2.6h
Wg mnie to bd:
s1= 80t1. s2=60t2
Gdzie s=s1+s2
210= 80t1+60t2
24 lis 19:42
iks: Nie, t to czas spotkania, nie mieszka sobie
S1= 80*t.
S2=60*t
Z tego t=1.5h
Potem z 1 albo 2 wzoru liczysz s1 albo s2 i juz
24 lis 19:49