ewa: Rozwiąż równania (Równania wielomianowe) PROSZE O POMOC

a) 2x
4 - 13x
2 + 6 = 0
b)x
4 - x
2-12 = 0
c)x
6 - 26x
3 - 27 = 0
3 sty 16:39
Basia:
identyczne są w poście "lila", zobacz tam
3 sty 16:41
ewa: dzięki Basia ale mi chodzi o to aby rozwiązać te równania i rozłożyć to na czynniki
używając wzorów skróconego mnożenia
3 sty 16:56
Basia:
to jest wykonanlne, ale po co ?
np w c)
(x3-13)2 daje Ci x6-26x3+169
czyli
x6-26x3-27=(x3-13)2 - 196 = (x3-13)2 - 142 =
(x3-13-14)(x3-13+14)=(x3-27)(x3+1)=0
x3=27 lub x3=-1
x=3 lub x=-1
spróbujesz sama a) i b) ?
3 sty 17:03
ewa: Rozwiąż równania i rozłóż na czynniki wielomiany korzystając z wzorów skróconego mnożenia
PROSZE O POMOC

a) 2x4 - 13x2 + 6 = 0
b)x4 - x2-12 = 0
c)x6 - 26x3 - 27 = 0
3 sty 17:03
ewa: dobrze dziekuje Basia
3 sty 17:05
Basia:
2x4 - 13x2 + 6 = 0
2(x4-(13/2)*x2+3)=0
(x2-13/4)2=x4 - (13/2)*x2 + 169/16
3 = 48/16 czyli musisz od tego co wyżej odjąć 121/16
2[ (x2-13/4)2 - 121/16 ] = 0
2[ (x2 - 13/4)2 - (11/4)2 ] = 0
2[ (x2 -13/4 - 11/4)(x2 - 13/4 + 11/4) ] = 0
2(x2 -6)(x2 - 1/2) =0
2(x-√6)(x+√6)(x-√1/2)(x+√1/2) =0
dalej chyba rozwiążesz
3 sty 17:09
ewa: dzięki
3 sty 17:12
Basia:
x4 - x2-12 = 0
(x2-1/2)2 = x4 - x2 + 1/4
12 = 48/4
czyli
x4 - x2 -12 = (x2-1/2)2 - 49/4 = (x2 - 1/2)2 - (7/2)2=
(x2-1/2-7/2)(x2-1/2+7/2)=(x2-4)(x2+3)=(x-2)(x+2)(x3+3)
ostatni czynnik już nie jest rozkładalny
3 sty 17:12
ewa: dzięki
3 sty 17:17
Kama: −x5+4x3=0
27 lut 17:32
awesome: rozwiąż równanie x−4
9 maj 16:49
aneta: jak rozłożyć ten wielomian:
−4x4+26x3−12x2 ?
8 paź 17:58
etna: 912x+2
20 sty 11:18
etna: pomocy jak to rozwiazac
912x+2=95x−2
20 sty 11:25
ICSP: 9a = 9b ⇔ a = b
20 sty 11:26
karolina: 5x−9=2x
14 lut 17:19
karolina: prosze oblicz
14 lut 17:22
Asia: (x2−4)(x2−16)
20 lut 18:07
ja :) : 11−4=
20 lis 21:11
Radek: 1000
20 lis 21:12
julia: ile to 5x+9=2x+14

?
6 lut 19:00
julia: prosze o odpowiedz do 06.02.14
6 lut 19:01
6 lut 19:01
Neko: 5x+9=2x+14
3x=5
x = 35
6 lut 19:05