matematykaszkolna.pl
Oblicz nierównosci Imes: Mam problem z tym dwoma zadaniami, ktos jest w stanie pomóc? Pilne: 1. I 3logx−1 I < 2 2. 5x2−7x+12 >1
11 paź 17:07
Tomek: W pierwszym przykładzie brakuje liczby logarytmowanej, wiec sie popraw emotka W drugim: 1 zamieniasz na 5 do potęgi 0 i opuszczasz podstawy nie zmieniając znaku, czyli: x2 − 7x +12 > 0 dalej już dasz rade emotka
11 paź 17:30
Imes: Hmm, tego się właśnie bałem. Zadnie przepisałem szybko z tablicy i zmyłem się z wykładów. Dopiero teraz głowie się nad tym, i myślę ze coś jest nie tak, albo to ja czegoś już nie wiem. Niestety jak widać wyszło na to pierwsze. No nic to powiedzmy że liczbą logarytmowa jest te −1, czyli − I 3logx−1 I, bo możliwe że źle przepisałem. Jak wtedy to rozstrzygnąć? Z drugim zadaniem już wiem o co chodzi, wielkie dzięki emotka.
11 paź 17:40
Imes: To jak ktoś pomoże? Bo już zadanie ginie w gęstwinie setek pozostałych . I 3logx−1 I < 2
11 paź 19:21
Tomek: Z własności wartośći bezwzględnej masz, że: 3logx−1 < 2 lub 3logx−1 > −2 (ten x jest na dole oczywiscieemotka nie wiedziałem jak go napisac) Zademonstrowałem jak sie pozbyc wartosci bezwzględnej, ale −1 tam nie moze byc bo z własnosci logarytmów liczba logarytmowana jest > 0. Tam musiało byc cos innego...
11 paź 23:47
Imes: No fakt. To juz sam nie wiem. Mimo wszystko dzięki za pomoc.
12 paź 00:11