Z góry wielkie dzięki! :)
antymatematyczka.: zadanie. Przedstaw funkcję w postaci iloczynowej.
a) y=x
2 − 8x +6
a=1 , b=−8 , c=6
Δ=b
2−4ac=(−8)
2 − 4 * 1*6= 64 − 24 = 40
√Δ =
√40 = 5
√8
i co dalej? czy mogę skrócić 8−ki z 2−mi, aby zapisać w postaci iloczynowej y=a{x−x1)(x−x2)
11 paź 17:05
sa: nie mozesz. doprowadz do najporostszej postaci i podstaw do wzoru .. chyba
11 paź 17:29
Tegoroczny Student Infy: √40 = 2√10
teraz popraw i poskracaj... w x1 możesz przed nawias wziąć 2... będzie 2 ( 4 − √10) i skracasz
z mianownikiem...potem podstaw do wzoru w postaci iloczynowej wyniki z x1 i x2....
11 paź 17:59