Równania logarytmiczne.
Barnej: Mam problem z Logarytmami: Równania
log2(x+1)2 = 1−log23
11 paź 16:32
Kejt: na początek może zamień tę jedynkę na logarytm o podstawie 2.
11 paź 16:39
M4ciek:
log
2(x+1)
2 = 1 − log
23 Df: x∊R\{−1}
log
2(x+1)
2 = log
22 − log
23
| | 2√2 | | √3 | | 2√6 | |
√Δ = |
| * |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
Nie wiem czy sie gdzies walnalem czy takie pierwiastki wychodza
11 paź 16:43
Kejt: znowu Ci się nudzi? ;>
11 paź 16:45
M4ciek: Jutro sprawdzian z Logarytmow
11 paź 16:46
Kejt: mam Ci jakieś zadanka wynaleźć?
11 paź 16:47
M4ciek: Znaczy sie mozesz mi cos wkleic typu : (Oblicz , albo cos z wykresami) bo rownania czy
nierownosci dam rade

Tylko nie z kosmosu prosze
11 paź 16:49
Barnej: a moze takie równanie

:
log
1/3(x
2−4x−2)= −1
11 paź 17:03
Kejt: no wiesz co. całą przyjemność mi zabierasz

muszę tylko zbioru poszukać..
11 paź 17:04
M4ciek: Czekam
11 paź 17:09
Kejt: funkcje wykładnicze, też? ;>
11 paź 17:13
M4ciek:
log
1/3(x
2−4x−2)= −1
Df: x
2−4x−2 > 0
Δ=16−4*1*(−2)
Δ=24
√Δ=
√24=2
√6
| | 2(2−√6) | | 2(2+√6) | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1= 2−
√6 x
2=2+
√6
x∊(−
∞;2−
√6) ∪ (2+
√6;+
∞)
log
1/3(x
2−4x−2) = −1
log
1/3(x
2−4x−2) = log
1/33
x
2−4x−2=3
x
2−4x−5=0
Δ=16−4*1*(−5)
Δ=36
√Δ=6
x
1=−1 x
2=5
x∊(−
∞;−1)∪(5;+
∞)
Odp. Koncowa :
2−
√6 ~ −0,4 , 2+
√6 ~ 4,4
x∊(−
∞;−1)∪(5;+
∞)
11 paź 17:21
M4ciek: Z tego juz pisalem
11 paź 17:22
M4ciek: Podbijam
11 paź 17:36
M4ciek: Czekam Kejt
11 paź 17:43