trójkąty.
Kasia.: Pomożecie.?
1) W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 10dm i 24dm wpisano okrąg.
Oblicz:
a) promień okręgu wpisanego
b) długości odcinków, na jakie punkt styczności podzielił przeciwprostokątną trójkąta.
2) Na trójkącie równobocznym o boku długości 4 cm opisano okrąg, a nastepnie na tym okręgu
opisano trójkąt równoboczny o boku b. Oblicz stosunek pól trójkątów.
3) Obwód trójkąta jest równy 16 cm, a jego pole wynosi [tex]4\sqrt{5} cm2[/tex]. Oblicz
długość promienia okręgu wpisanego w ten trojkąt.
Dziękuje z góry ; )
11 paź 16:08
11 paź 16:46
Kasia.: nie wiem jak zrobić to 2 .. ; (
11 paź 17:03
Kejt: umiesz robić tutaj rysunki?
11 paź 17:04
Kasia.: no tak.
11 paź 17:07
Kejt: to działaj.
11 paź 17:09
Kasia.:

nie wiem czy tak ma być.... ; /
11 paź 17:16
Kejt:

podaj mi wzór na wysokość w tr. równobocznym.
11 paź 17:26
Kasia.: h=a √32
11 paź 17:38
Kejt: oblicz wysokość małego trójkąta.
11 paź 17:39
Kasia.: h=2√3
11 paź 17:50
11 paź 17:52
Kasia.: r= 4√33
11 paź 17:55
Kasia.: i co dalej.?
11 paź 18:12
Kasia.: ?
11 paź 19:34
Kejt: wylicz wysokość dużego trójkąta, a potem jego bok i pole + pole tego małego
11 paź 19:38
Kasia.: ale jak h wyliczyc?
11 paź 20:21
Kasia.: to jest to 2√3?
11 paź 20:48
Kejt: nie. h=2√3 a H masz zaznaczone na rysunku, to wysokość dużego trójkąta.
11 paź 20:49
Kasia.: no to jak jest wyliczyc?
11 paź 20:56
Kejt: masz policzony promień, który stanowi jedną trzecią wysokości dużego trójkąta.
11 paź 20:57
Kasia.: czyli będzie h=3*4√3/3 = 4√3 ?
11 paź 21:00
Kejt: tak. teraz licz bok i pole.
11 paź 21:01
Kasia.: a jak bok.? ; /
11 paź 21:02
Kejt: ze wzoru na wysokość, który podałaś, wyznacz "a".
11 paź 21:05
Kasia.: nie wiem jak ; /
11 paź 21:08
Kejt: ojj..
h=U{a√3{3} /*3
3h=...... /:√3
a=.....
11 paź 21:09
Kejt: tam jest ułamek jakby co..
11 paź 21:09
Kasia.: i trzeba pod h podstawić 4
√3
11 paź 21:16
Kejt: tak.
11 paź 21:18
Kasia.: i wyszło mi a=12 a P=24√3
a P małego P=4√3
Dobrze?
11 paź 21:19
Kejt: | | a√3 | |
ups.. zepsułam  h= |
| czyli a=8 |
| | 2 | |
11 paź 21:26
Kasia.: yhy ok

już mi wyszło; )
Ogromne dzięki.
A wiesz może jak zrobić 3. tam ma być P= 4
√5 cm
2 (pomyliłam się)
11 paź 21:32
11 paź 21:34
Kasia.: a jak mam wyliczyc a b i c z tego wzoru. . ; /
11 paź 21:37
Kejt: a+b+c to obwód głuptasku
11 paź 21:38
Kasia.: yhy

czyli mam 16 podstawić?
11 paź 21:44
Kasia.: ok wyszło mi. Ogromnie Ci dziękuje ; *
11 paź 21:46
Kejt: proszę
11 paź 21:48