pomoc
mirek: Zadanie w stylu wykonaj dzialania, okresl dziedzine wyrazenia przedstaw wynik w jak
najprostrzej postaci
| | x2 − 4x | | x2−36 | |
d) |
| * |
| |
| | x2−6x | | x−4 | |
pomoze ktos mam tego setki przykladow ale daje tylko te a reszte zrobie na przykladnie tych
11 paź 15:46
mirek: naprawde potrzebna pilna pomoc
11 paź 15:58
sa: b.
| | (x−3)(x+3) | | (x+2) | | x−3 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | (x+2)(x−2) | | (x+3) | | x−2 | |
11 paź 16:08
sa: c
| | 2(x+3)+3(x+2) | | 2x+6 +3x+6 | | 5x+12 | |
= |
| = |
| = |
| dalej sam zrob |
| | (x+2)(x+3) | | (x+2)(x+3) | | (x+2)(x+3) | |
11 paź 16:13
mirek: wlasnie mi chodzilo zeby te przyklady zrobic bo one sa kazde inne a ja mam ich z 50 i jakbym
mial te 4 to bym tamte wiedzial jak zrobic na podstawie tych

a nie czaje tego
11 paź 16:19
mirek: akurat tych dwoch nie umiem
11 paź 16:20
sa: te dwa nie sa dokonczone. muszisz podac dziedzice jeszcze, czyli przyrownujesz mianownik do
zera.
11 paź 16:24
mirek: eh oks i tak nie kapuje ale ok
11 paź 16:40
Kejt: pomóc? ;>
11 paź 16:41
mirek: tak mozesz pomoc w tych dwuch bardzo chetnie bo nie rozumiem tego chcialem zeby ktos z was
rozwiazal mi to i wyltulaczyl co i jak bo mam tych przykladow duzo a nie chce wszystkich tu
dawac b o chce zrobic je sam... tylko one sa w takim stylu
11 paź 16:42
Kejt: w a. zamień jedynkę na ułamek o mianowniku x+1. Wtedy będzie można to do siebie dodać.
11 paź 16:44
11 paź 16:47
11 paź 16:48
11 paź 16:48
mirek: hmm
11 paź 16:48
Kejt: nie.
11 paź 16:49
11 paź 16:50
Kejt: tak
11 paź 16:51
Kejt: to teraz dodajesz:
| x+1 | | 2 | | (x+1)+2 | |
| + |
| = |
| =... |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
11 paź 16:52
11 paź 16:52
11 paź 16:53
Kejt: tak. i nic z tym dalej raczej nie zrobisz.. teraz trzeba dziedzinę określić, wiesz jak?
11 paź 16:57
11 paź 16:57
mirek: yy nie bardzo
11 paź 16:57
mirek: dobra zrobimy to pozniej teraz prosze o ten ostatni
11 paź 16:58
Kejt: dziedzinę określa się bardzo prosto ;> jakiej cyfry nie może być w mianowniku?
11 paź 16:59
mirek: liczba ujemna nie mzoe byc nie?
11 paź 16:59
Kejt: ujemnej nie może być pod pierwiastkiem, bo nie będziesz potrafił tego policzyć (nie mówię, że
się nie da, bo da

) próbuj dalej
11 paź 17:02
mirek: yy poddaje sie hehe
11 paź 17:06
Kejt: no pomyśl.. przez co nie można dzielić?
11 paź 17:07
mirek: 0
11 paź 17:20
Kejt: no

trzeba wykluczyć z dziedziny wartość, dla której w mianowniku będzie 0. więc:
x+1=0
x=...
;>
11 paź 17:27
mirek: kolezanko wiesz co zrobmy ten przyklad ostatni i pozniej tym sie zajmniemy ok?
11 paź 17:36
Kejt: jak chcesz.
w pierwszym ułamku wyłącz x przed nawias i skróć. Licznik drugiego rozpisz ze wzoru na różnicę
kwadratów.
11 paź 17:38
mirek: sory za ten drugi post ale myslalem ze zapomnialas hehehe
11 paź 17:41
Kejt: ok

nic się nie stało.
11 paź 17:46
mirek: a wiec..
11 paź 17:49
mirek: lipa..:( nie czaje..
11 paź 17:56
Kejt: dobra.. po kolei. mianownik pierwszego:
x2−6x
wyłącz "x" przed nawias.
11 paź 17:58