Udowodnij wzór
Weronika: 1+2+... + 2 do potęgi n = 1−2 do potęgi n+1 /1−1 = 2 do potęgi n+1 − 1 Pomóżcie to jest
zadanie z indukcji matematycznej

11 paź 14:30
sushi_ gg6397228: zapisz aby to mialo rece i nogi
11 paź 14:31
Weronika: | | 1 − 2n+1 | |
1+2+... +2n = |
| = 2n+1 −1 |
| | 1−2 | |
11 paź 14:39
Weronika: Ja tego w ogóle nie rozumiem
11 paź 14:40
sushi_ gg6397228:
przeciez lewa strona to nic innego jak suma ciagu geometrycznego
11 paź 14:41
sushi_ gg6397228:
dwa pierwsze kroki indukcyjne znasz
11 paź 14:43
Weronika: nie bo mnie nie było na tej lekcji i jestem do tyłu .Czytałam o tym na necie ale nie jarze tego
11 paź 14:46
Weronika: wie że trzeba ten wzór sprawdzić dla n=1
11 paź 14:47
Weronika: a potem jakiś drugi warunek n+1 czy coś takiego
11 paź 14:47
sushi_ gg6397228:
a masz podrecznik, tam powinni napisac jak sie liczy
1krok sprawdzenie dla n=1 czy Lewa strona ===Prawa strona
2. załozenie indukcyjne
wzor prawdziwy dla dowolnego n
3. Teza
pokazemy ze wzor prawdziwy dla "n+1"
11 paź 14:47
Weronika: no to mam przepisałam sobie
11 paź 14:48
Weronika: Te założenia znam tylko nie wiem jak to się potem wszystko podstawia
11 paź 14:49
Weronika: Sory że Ci głowę tym zawracam ale ja tego nie ogarniam
11 paź 14:53
sushi_ gg6397228: 1 i 2 krok masz
to robimy
krok 3
| | 1−2n+2 | |
1+2+22+..2n + 2n+1= |
| = 2n+2−1 |
| | 1−2 | |
teraz to pokazemy
1+2+22+..2n + 2
n+1 ==(kolor czerwony zalozenie) ==
1−2n+11−2 + 2
n+1
=
===
2n+1−1 + 2
n+1= 2* 2
n+1−1 = 2
n+2 − 1
11 paź 14:59
Weronika: i to wszystko

czyli L=P ?
11 paź 15:01
sushi_ gg6397228:
w kroku trzecim trzeba pokazac ten wzor co zapisalem ponizej krok3 i potem zostalo pokazane
w zadaniach tego typu
stare wyrazenie+ nowy wyraz=== nowy wzor
zostaje pokazane:
stare wyrazenie + nowy wyraz=== (z zalozenia czemu rownał sie stare wyrazenie) + nowy wyraz
patrz kolor czerwony w zadaniu
11 paź 15:04
sushi_ gg6397228:
i trzeba tak przekształcac to wyrazenie, aby dostac " nowy wzór"
11 paź 15:05
Weronika: Dzięki bardzo ratujesz mi życie

postaram się to zrozumieć
11 paź 15:06
sushi_ gg6397228:
sprobuj zrobic sama: wykaz indukcyjnie
1
3 +2
3+3
3+ ...+n
3= (1+2+3+...+n)
2
dla wprawy
11 paź 15:07
Weronika: ojojo

będzie ciężko

ale posiedzę dziś nad tym i może coś się z tego nauczę
11 paź 15:11
sushi_ gg6397228:
przyjde wieczorem wiec sprawdze pisz tutaj lub na gg
11 paź 15:18
Weronika: 1. sprawdzamy wzór dla n=1
L=P
2. Sprawdzamy dla n+1
13 +23 +33 +... +n3 +(n+1)3 =(1+2+3+...+n(n+1))
11 paź 15:25
Weronika: a nie wiem

nie rozumiem tego

Kurdee no .prosze Cie rozpoisz mi to po kolei co i jak na
tym przykładzie co mi podałeś
11 paź 15:26
Weronika: ja jestem z tego kompletnie ciemnaa
11 paź 15:32
Jack:
2. krok to zwykle założenie indukcyjne (założenie że teza zachodzi dla n=k). W 3. formułuje się
tezę (że teza zachodzi dla n=k+1), którą się następnie dowodzi.
11 paź 15:36