PN: Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny, w którym długość wysokości jest równa 2{3}.
Kąt między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ma miarę 60 stopni. Sporządź rysunek
pomocniczy. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa...
3 sty 16:34
PN: 2√3 *
3 sty 16:34
Basia:
ten kąt 600 to kąt trójkata prostokatnego utworzonego przez wysokość H=2√3, wysokość
ściany bocznej hb i wysokość trójkata równobocznego h (jednego z tych sześciu, na
który dzielimy sześciokat foremny)
cos600=h/H
h=Hcos600
h=2√3*1/2=√3
a - bok sześciokata (i trójkata równobocznego)
h=a√3/2
a√3/2=√3
a=2
masz długość boku podstawy a=2 i wysokość H czyli objętośc już możesz obliczyć (wystarczy
podstawić do wzoru)
do Pb potrzebna Ci jeszcze wysokość ściany bocznej hb
sin600=H/hb
hb=H/sin600
hb=2√3/(√3/2) = 4
teraz już tylko liczysz Pp czyli pole sześciokąta foremnego o boku a=2
i pole ściany bocznej Pb1 czyli pole trójkąta o podstawie a=2 i wysokości hb=4
Pc=Pp+6Pb1
a tylko Pb czyli Pp możesz nie liczyć
Pb=6Pb1
3 sty 16:56
PN: dziękuję
3 sty 16:57