funkcja
zocha: jak narysować wykres funkcji 2x+y−4=0
11 paź 12:15
stanislaw: y = −2x+4
zrób teraz sobie tabelkę i narysuj wykres
11 paź 12:38
ania: 2x+y−4=0→y=−2x+4
robisz sobie tabelkę,gdzie wybierasz dowolne liczby x i podstawiasz je do wzoru.Np.wybierasz
−1,
y=−2x+4
y=−2*(−1)+4=2+4=6 →otrzymujesz punkt(−1,6),zaznaczasz na osi współrzędnych.
wybierasz 0
y=−2x+4
y=−2*0+4=4→otrzymujesz punkt(0,4),zaznaczasz na osi współrzędnych.
powinny Ci wystarczyć dwa punkty,ale dla pewności wybierz trzeci
wybierasz 1
y=−2x+4
y=−2*1+4=−2+4=2→otrzymujesz punkt(1,2),zaznaczasz na osi współrzędnych
wzdłuż punktów prowadzisz prostą
11 paź 12:46