Oblicz promień.
Kamila: dwa okregi, o (A,r1) i o (B, r2) są stycznie zewanetrznie do siebie i oba są styczne
wewnetrznie do okręgu o (C, r3). Obwód trójkąta ABC wynosi 25 cm. Oblicz r3
11 paź 11:45
Kobra:
r1 + r2 + ( r3 − r1 ) + ( r3 − r2 ) = 25
Dasz radę policzyć?
11 paź 13:36
Kamila: nie mogę tego narysować i kompletnie nie wiem jak to policzyć. Możesz pomóc?
11 paź 13:39
sushi_ gg6397228:

mamy styczne zewnętrznie
wiec |AB| = r
1 +r
2
11 paź 13:42
11 paź 13:44
sushi_ gg6397228:

styczne wewnetrznie
|AC|= r
3−r
1
|BC|= r
3−r
2
11 paź 13:46
Kamila: ok już mam dzieki
11 paź 13:50