Hektor: Bardzo prosze o pomoc z prawdopodobieństwem
Ze zbirów X={-4,-3,-2,-1,1,2,3,4} i Y={-2,-1,1,2,3,4,5} losujemy po jednej liczbie.
Rozpatrzmy zadarzenia: A-iloczyn wylosowanych liczb jest dodatni, B-obie wylosowane
liczby są parzyste.
a0oblicz prawdopodobieństwo A i B
b)wyznacz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B
3 sty 15:39
Basia:
N= 8*7=56
A - iloczyn dodatni ⇔ (obie dodatnie lub obie ujemne)
n=4*5 + 4*2=28
P(A)=28/56=1/2
B- obie parzyste
n=4*3=12
P(B)=12/56=6/28=3/14
AnB - obie parzyste i dodtanie lub obie parzyste i ujemne
n=2*2+2*1=6
P(AnB)=6/56=3/28
P(AuB)=P(A)+P(B)-P(AnB)
wystarczy podstawić
3 sty 15:58
Hektor: Dzięki wielkie Basiu

pozdrawiam
3 sty 22:51