Indukcja matematyczna.
Olii: Mam taki problem.. Za pomocą indukcji matematycznej uzasadnić, że dla każdej liczby naturalnej
n zachodzi tożsamość : 1+3+...+3
n−1 = 1/2(3
n −1).
Robię to zadanie analogicznie do tego :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1358.html i mi nie wychodzi.. Co robię źle? Jak powinno to
wyglądać? Wychodzą mi dziwne wyniki.
10 paź 23:02
Jack:
tylko jak napiszesz jak robisz, powiemy Ci co robisz źle...
10 paź 23:05
Godzio: Dla n = 1
Zakładam że n = k :
| | 1 | |
1 + 3 + ... + 3k − 1 = |
| (3k − 1) |
| | 2 | |
Jeśli wzór jest prawdziwy dla każdej liczby n = k to jest prawdziwe dla n = k + 1
| | 1 | |
1 + 3 + ... + 3k − 1 + 3k = |
| (3k + 1 − 1) |
| | 2 | |
Dowód:
| | 1 | | 3k − 1 + 2 * 3k | |
L = 1 + 3 + ... + 3k − 1 + 3k = |
| (3k − 1) + 3k = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 * 3k − 1 | | 1 | |
= |
| = |
| (3k + 1 − 1) = P |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 23:07
Jack:
kluczowe przejście:
| | 3k −1 | | 3k+2*3k−1 | | 3*3k−1 | | 3k+1−1 | |
1+3+...+3k−1+3k= |
| +3k= |
| = |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 paź 23:10
Olii: Sprawdzam równanie dla n=1
L= 3 1−1 = 3 0= 1
P=1/2(3 1 −1 =1
L=P
2. Zakładam, ze równanie jest prawdziwe dla pewnej liczby k>=1
1+3+...+ 3 k−1= 1/2 (3k −1)
3. Udowadniam prawdziwość równania dla k+1 korzystając z założenia
1+3+...+ 3 k−1 + 3k+1−1= 1/2 (3 k+1 −1)
dowód:
L= 1+3+...+3k−1 + 3k+1−1= korzystam z założenia 2.
= 1/2 (3k −1) + 3k+1−1 =... No i tutaj mi różnie wychodzi ale za każdym razem nie tak jak
powinno.. sprowadzam do wspólnego mianownika czyli 2..ale to mi nie wychodzi..
10 paź 23:14
Jack:
widzisz, niepotrzebnie się męczyłaś...masz gotowe rozwiązanie.
10 paź 23:17
Olii: Dziękuje bardzo za pomoc
10 paź 23:22
Olii: A czy tak samo robi się dla uzasadnienia nierówności? np. 2n > n2 dla n>=5 ?
10 paź 23:45
Jack:
podobnie
10 paź 23:47
Olii: A mógłby ktoś mi pokazać schemat jak to trzeba zrobić? Bo jednak troche inaczej niż poprzednie
i nie mogę ruszyć z miejsca

Z góry dziękuje za pomoc
11 paź 00:19
Jack:
1. spradzamy dla n=5
2. zakładamy, że dla dowolnej liczb k≥5: 2k>k2
3. Mamy wykazać, że dla dowolnej liczby k+1≥5 zachodzi: 2k+1>(k+1)2
Dowód:
2k+1=2*2k>2*k2 >(k+1)2
Trzeba pokazać jeszcze, że 2k2>(k+1)2 dla każdej liczby k≥5. To jest zwykła nierówność, ma
ona zachodzić dla k≥5.
11 paź 00:59
Olii: Metodą indukcji matematycznej uzasadnić nierówność:
1/ 12 + 1/22 +..+ 1/n2 ≤ 2− 1/n dla n∊ N
pokazuje,że:
1/ 12 + 1/22 +...+ 1/n2 + 1/ (n+1)2 ≤ 2−1/n+1
no i z założenia indukcyjnego wiemy, że 1/ 12 + 1/22 +...+ 1/n2 + 1/(n+1)2 ≤ 2− 1/n +
1/(n+1)2
i teraz czy wystarczy, że w ostatnim "etapie" napisze :
2− 1/n + 1/(n+1)2 ≤ 2− 1/ n+1 i dalej jak powinno wygladać?
12 paź 20:11