wyznacz wartośc parametrów
zor13: wyznacz wartość parametru m,dla których równanie mx2+2(m+1)x+m=0 ma dwa rozwiązania takie,że
suma ich kwadratów jest większa od zera. mam nadzieje ,że ktoś mi pomoże
10 paź 22:14
Eta:
1/ m ≠0
2/ Δ≥0
3/ x
12 +x
22 >0
x
12 +x
22= ( x
1 +x
2)
2 − 2x
1*x
2
zastosuj wzory Viete
'a
jako odp; podaj cz. wspólną wszystkich trzech warunków
10 paź 22:19
Godzio:
mx
2 + 2(m + 1)x + m = 0 −−−− m ≠ 0
Δ ≥ 0
| | 1 | |
Δ = 4(m2 + 2m + 1) − 4m2 = 8m + 4 ≥ 0 ⇒ m ∊ <− |
| ,∞) |
| | 2 | |
x
12 + x
22 > 0
(x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 > 0
| 4(m2 + 2m + 1) | | m | |
| − |
| > 0 /*m2 |
| m2 | | m | |
4m
2 + 8m + 4 − m
2 > 0
3m
2 + 8m + 4 > 0
Δ = 16
√Δ = 4
część wspólna jest odpowiedzią podaj ją
10 paź 22:22