pomóżcie bardzo proszę
matylda222: proszę o pomoc
zad1)
Sporządzono wykres funkcji o równaniu y=x³ określonej w zbiorze liczb rzeczywistych , zbadaj
jego własności.
zad2)
W jednym układzie współrzędnych narysujcie wykresy funkcji opisanych równaniem f(x)=ax² gdy
a=⅓, a=½, a=1, a=2, a=3
−−−jak zmienia się wykres funkcji w zależności od współczynnika a?
−−−czy wykresem funkcji f(x)=ax² jest parabola gdy a=0?
BARDZO PROSZĘ O POMOC I WYTŁUMACZENIE
10 paź 22:11
Godzio:

D: R
ZW: R
Miejsca zerowe: x = 0
funkcja rośnie dla x ∊ R
wartości dodatnie: dla x ∊ (0,
∞)
wartości ujemne: dla x ∊ (−
∞,0)
funkcja jest nieparzysta
o czymś zapomniałem ?
2 jest na tyle banalne że próbuj sama podstawiasz sobie około 8 pkt 3,2,1,0,−1,−2,−3 i rysujesz
parabolę
b) gdy a = 0 to jest to po prostu punkt
10 paź 22:16
matylda222: dzięki
11 paź 10:23