Arek: Podaj określenie i naszkicuj wykresy funkcji:
a) moduł liczby rzeczywistej
b) część całkowita liczby rzeczywistej
c) część ułamkowa liczby rzeczywistej
d) "signum"
e) ciąg naturalnych potęg liczby 2.
moduł, signum... o co tutaj chodzi ?

proszę o wytłumaczenie
Godzio:
a) y = | x |
b) y = [ x ] −−− część całkowita czyli [x] = liczba całkowita nie większa od x
| | 1 | | 3 | |
np. x = |
| to [x] = 0 lub x = 1 |
| to [x] = 1 |
| | 3 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c) y = x − [ x ] −−− tutaj wyjdzie tylko ułamek np, x = |
| to |
| − 0 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
d) y = sgnx −− x ∊ (−
∞,0) to sgnx = −1, x = 0 to sgn = 0 x ∊ (0,
∞) to sgnx = 1
e) y = 2
n n∊ N −− tu już banał