równania i nierówności kwadratowe
pomóżcie :): dla jakich wartości parametrum równanie Ix3 − 9I + Ix2 − 16I =m ma dokładnie dwa różne
pierwiastki?
10 paź 21:25
Godzio:
maźnij wykresik tego co po lewej jest i zobacz kiedy prosta m przetnie wykres dokładnie 2 razy
10 paź 21:28
pomóżcie :): ale własnie niew iem jak maznac ten wykres..
10 paź 21:30
Godzio: no nie będzie do za proste

ale może coś wymyśle rozumiem że jesteś II LO ?
10 paź 21:31
pomóżcie :): jestem w III i powtarzam materiał z I i nic nie poamietam a to praca domowa
10 paź 21:32
pomóżcie :): pomylka
tam jest Ix
2 − 9I przepraszam
10 paź 21:33
Godzio: Zapytałem właśnie dlatego że tam było x3 ale skoro tak to banał, zaraz Ci to rozrysuje
10 paź 21:35
pomóżcie :): wpierw robie x≥0 potem x<o delta pierwiastki wierzcholek paraboli? dobrze?
10 paź 21:36
Godzio:

x
2 − 9 ≥ 0 ⇒ x
3 ≥ 9 ⇒ x∊(−
∞,−3>∪<3,
∞) ⇒ |x
2 − 9| = x
2 − 9
x
2 − 9 < 0 ⇒ x
3 < 9 ⇒ x ∊(−3,3) ⇒ |x
2 − 9| = − x
2 + 9
x
2 − 16 ≥ 0 ⇒ x∊(−
∞,−4>∪<4,
∞) ⇒ |x
2 − 16| = x
2 − 16
x
2 − 16 < 0 ⇒ x∊(−4,4) ⇒ |x
2 − 16| = −x
2 + 16
1
o x∊(−
∞,−4>∪<4,
∞)
f(x) = x
2 − 9 + x
2 − 16 = 2x
2 − 25
2
o x ∊ (−4,−3>∪ <3,4)
f(x) = x
2 − 9 − x
2 + 16 = 7
3
o x ∊ (−3,3)
f(x) = −x
2 + 9 − x
2 + 16 = −2x
2 + 25
najwyższy punkt to 25 więc 2 rozwiązania są dla m ∊ (25,
∞)
10 paź 21:50
10 paź 21:54