.
help: |(m+1)x| = 1+|x|
Dla jakich wartosci parametru m równanie ma rozwiązanie ?
wogole nie wiem jak sie za to zabrac. Mam to na przypadki rozkładac?
10 paź 21:02
Godzio: w ogóle 
Z własności wartości bezwzględnej wiemy: |xy| = |x| * |y| więc:
|(m + 1)| * |x| = 1 + |x|
|(m + 1)| * |x| − |x| = 1
|x|(|m + 1| − 1) = 1
równanie ma rozwiązanie tylko wtedy gdy |m + 1| − 1 > 0
potrafisz to już rozwiązać?
10 paź 21:13
lusi: dluzsza z podstaw trapezu prostokatnego ma dlugosc 6 cm a promien okregu wpiasanego jest rowny
1cm. oblicz dlugosc krotszej podstawy tego trapezu.
10 paź 21:18