wykladnicza
ela: rownanie wykladnicze
25x−1*33x−1=6x+8*4x
10 paź 21:01
Kejt: pozamieniaj tak żeby nie było niczego przy potędze.. np. −1 z 5x−1
10 paź 21:03
ela: no dobrze pozamienialam doszlam do tego ze wyszlo mi
32x*12*27x*13=6X*1679616*4x
ale nie wiem co dalej
10 paź 21:07
Kejt: ech.. miałaś się tylko tej jedynki pozbyć.. i ósemki..
10 paź 21:17
ela: no ok i co teraz
10 paź 21:19
Kejt: wyłącz wspólną część przed nawias.. i zapisz tutaj.
10 paź 21:21
ela: nnie umiem tego zrobic.. nie widze zadnej wspolnej czesci
10 paź 21:22
ela: 25x*2−1*33x*3{−1}=6x*68*4x
10 paź 21:24
Kejt: próbuj teraz: 23x*22x*33x*6−1=6x*68*22x
10 paź 21:30
ela: dobra nic z tego nie wiem... ale dizeki za pomoc
10 paź 21:38
ela: z obu bym wyciagnela 22x i mi sie to skróci
10 paź 21:40
Kejt: ok.
a dalej skorzystaj z an*bn=(a*b)n
10 paź 21:59
ela: wielkie dzieki Kejt zrobilam wszystko od poczatku, przeanalizowalam i juz wiem o co
chodzi..nastepny przyklad wyszedl mi bezproblemowo dzieki wielkie

10 paź 22:35
Nadek:
Cóż to za niestrawne pierdoły,jak w telewizji i mediach.Dygnitarze won!
25x−1 * 33x−1 =6x+8 * 4x ⇔ 25x−1 * 33x−1 = 23x+8 * 3x+8
5x−1 = 3x+8 v 3x−1 = x+8 } x=4,5
11 paź 10:20