funkcja kwadratowa
pomóżcie :): wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f(x)= ax2 +24x −9 należy do prostej o
równaniu y=3. Nzajdź miejsca zerowe tej funkcji
10 paź 20:57
Godzio:
| | −Δ | |
wierzchołek to nic innego jak q = |
| a wiemy że q = 3 więc |
| | 4a | |
12a = − Δ podstawiając:
12a = −(24
2 + 36a) −−− wylicz to a z miejscami zerowymi nie będzie już problemu
10 paź 22:01
pomóżcie :): nie rozumiem tego : 12a = −Δ delta nie moze byc mnijesza od 0 ?
10 paź 22:05
Godzio:
| | −Δ | |
Mamy wzór: q = |
| wiemy że q należy do y = 3 innymi słowy: q = 3 |
| | 4a | |
| | −Δ | |
więc podstawiamy: 3 = |
| / * 4a |
| | 4a | |
12a = −Δ −−− i dalej obliczasz a teraz rozumiesz ?
10 paź 22:08
pomóżcie :): miejmy nadzieje ze sie uda
10 paź 22:09
10 paź 22:13
mila:

Nie mam jeszcze wprawy .Masz pobliczyć x
1 i x
2
10 paź 22:18