Wyznaczyć i narysować zbiory + inne pytanie
nieuk: 1. Wyznaczyć i narysować zbiory A∪B, A∩B, A \ B, B \ A, jeżeli:
A={x∊R : |x+2| + |x−3| ≤ 5} B={x∊R : x
2 − |5x+6| = 0}
chodzi mi tylko o to jak wyznaczać z tymi wartościami bezwzględnymi rozwiązania.
2. Jeszcze takie pytanie: przy zapisywaniu rozwiązań nierówności na osi, wykres od góry (czyli
od wartości dodatnich) zaczyna się rysować gdy nierówność jest parzystego stopnia, i
| | x2 − x | |
analogicznie na odwrót. Tylko np. przy takiej nierówności: |
| ≤ 0 to jest |
| | x + 1 | |
to parzystego stopnia czy nie, skoro to się zamienia do rozwiązywania na (x
2−x)(x+1) ≤ 0?