tomek: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że:
do wykresu należy punkt A=(2,1) i dla argument 1 funkcja osiąga najmniejszą wartość y=-1,
3 sty 13:56
Basia:
f(x) = ax2+bx+c
z treści zadania wynika, że
a>0 (bo jest minimum czyli ramiona paraboli do góry)
f(1)=-1 czyli
a*12+b*1+c=-1
a+b+c=-1
----------------------
A(2,1) nalezy do wykresu czyli
f(2)=1
a*22+b*2+c=1
4a+2b+c=1
--------------------------
B(1,-1) jest wierzchołkiem paraboli
p=-b/2a=1
-b = 2a
b= -2a
--------------------------
z tych trzech podkreślonych równań da się już wyliczyć a,b,c
dokończysz ?
3 sty 14:36