Ciąg geometryczny
Xiaton: Jak zacząć

Oblicz a
1 oraz q wiedząc, że a
5=2 oraz a
10=62
10 paź 20:13
Xiaton: myślałem, że q oblicze w ten sposób:
a10=a5*5q
ale wyszło mi źle
10 paź 20:19
Xiaton: pomoże ktoś
10 paź 20:23
Becia: a jakbyś spróbował tak zrobić:
a1 *q4=2 i a1 *q9=62 i rozwiązać ukłąd równań
10 paź 20:26
Xiaton: a10=a5*5q
wychodzi 31=q5
a q to powinno byc 2
10 paź 20:27
Xiaton: to znaczy nie 5q tylko q5
10 paź 20:28
Becia: no to czekaj pomyślę jak w inny sposób
10 paź 20:28
Monika: układem równań
a5 = a1 * qn−1
a10 = a1 * qn−1
2 = a1 * q5−1
62 = a1 * q10−1
10 paź 20:28
Xiaton: chyba w zadaniu jest błąd
bo w odpowiedziach mam q = 2
10 paź 20:28
think: albo
a
5*q
5 = a
10
2*q
5 = 62 /:2
q
5 = 31
nie wiem co Ci wyszło źle, może a
10 = 64 wtedy byłoby ok
10 paź 20:29
Xiaton: wydaje mi sie ze a10 powinno byc 64 a nie 62, wtedy q wychodzi rowno 2
10 paź 20:29
Becia: no właśnie tak musi być
10 paź 20:30
Monika: a nie powinno być a10 = 64 ?
10 paź 20:31
Xiaton: no to blad w zadaniu bo tam jest napisane a10=62, dzieki za pom
10 paź 20:31