matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jjj
ABCD:
Wielomian W(x) = x
3
+ 7x
2
− 2x − 14 po rozłożeniu ma postać?
10 paź 20:07
Święty:
W
x
=x
3
−2x+7x
2
−14 W
x
=x(x
2
−2)+7(x
2
−2) W
x
=(x+7)(x
2
−2)
10 paź 20:12
Kejt:
x
2
(x+7)−2(x+7)=(x
2
−2)(x+7)=(x−
√
2
)(x+
√
2
)(x+7)
10 paź 20:12