wykladnicza
ela: równianie wykladnicze
5x+2*72x+4=21x+2
ktos ma pomysl na rozwiazaniE?
10 paź 19:45
ela: ?
10 paź 20:30
Kejt: to jest moje
10 paź 20:32
Kejt:
5x+2*72x+4=21x+2
5x+2*49x+2=21x+2
245x+2=21x+2
x+2=0
x=−2
10 paź 20:36
ela: a dlaczego x+2=0 ?
z czego to wynika bo za bardzo nie wiem
10 paź 20:38
Kejt: każda liczba podniesiona do potęgi 0 da 1. Czyli tylko dla 0 w potędze te dwie liczby mogą być
sobie równe.
10 paź 20:40
ela: no tak, czyli dochodzac do postaci z 3 wyrazu normalnie moge zapisac postac z 4 linijki..?
10 paź 20:41
ela: jej jakie to zadanie jest banalne

a moge miec prośbe jeszcze z jednym przykladem>
10 paź 20:42
Kejt: nie rozumiem..
10 paź 20:42
Kejt: okej.
10 paź 20:43
Jack:
bierze się tu jeszcze pod uwagę różnowartościowość funkcji wykładniczych. Bez tego nie byłoby
przejścia do 4. wiersza.
10 paź 20:43
Kejt: tak się głupio spytam

cóż to?
10 paź 20:44
ela: | | 10x | |
52x−2 + |
| =5x+3+125*2x |
| | 25 | |
10 paź 20:45
ela: a czy przypadkiem f wykladnicza nei ejst zawsze roznowartosciowa?
10 paź 20:46
ela: nie czytajcieeee tego wyzej

chodzilo mi o ten przyklad.. nie ogolem o f. wykladnicza
10 paź 20:49
Kejt: | | 1 | | 1 | |
52x* |
| +2x*5x* |
| =5x*53+53*2x |
| | 25 | | 25 | |
| | 1 | |
5x* |
| (5x+2x)=53(5x+2x) |
| | 25 | |
dokończ.
10 paź 20:51
ela: ok dzieki wielkie
10 paź 20:52