Oblicz wartość wyrażenia:
ABCD: 5100 + 5100 + 5100 + 5100 + 5100 = ....
Ma wyjść 5101. Ale skąd się to wzieło? Z jakiego to wzoru?
10 paź 19:32
Kejt: masz 5 5
100 czyli 5*5
100=...
10 paź 19:33
Eta:
cukierek + cukierek + cukierek + cukierek + cukierek = 5 cukierków
zatem= 5*5100= 51*5100= 5101
10 paź 19:36
ABCD: no to dlaczego tam nie moze być 5105 skoro jest 5 cukierków?
10 paź 19:37
AS: Bo ktoś nie powtórzył sobie działań na potęgach.
10 paź 19:38
lemurek: Bo nie takie jest prawo działania na potęgach...
10 paź 19:39
Kejt:
ar*as=ar+s
czyli:
5*5100=51*5100=5100+1=5101
10 paź 19:39
lemurek: @AS
10 paź 19:39
ABCD: aaaa juz rozumie, dziekuje bardzo
10 paź 19:42
mala: zacznijmy moze od tego ze tam jest + a nie * , slepi jestescie ?
8 paź 20:30
Basia: my nie; widzimy polskie znaki
to już prędzej Ty, moja droga, jesteś ślepa, a na dodatek jesteś nieukiem
dostałaś od Ali: 1zł + 1zł + 1zł + 1zł + 1zł
a od Oli: 5*1zł
czy obie dziewczynki dały Ci tyle samo pieniędzy ?
x+x+x+x+x = 5x
5100+5100+5100+5100+5100 = 5*5{100}=5101
8 paź 20:36
lol: Baśka wyluzuj
8 paź 20:44