Kuba: wielomian w określony jest wzorem W(x)= x3 - 4x + 1. Wyznacz wszystkie wartości x
spełniające nierówność W(x+2) > W(x+4)
za odpowiedź szczerze dziękuję
3 sty 13:02
Eta:
obliczmy W(x+2) i W( x +4)
W(x+2)= (x+2)3 - 4(x+2) +1= x3 +6x2 +12x +8 -4x - 8 +1=
= x3 +6x2 +8x -7
W(x+4)= (x+4)3 - 4(x+4) +1= x3 +12x2 +48x +64 -4x - 16 +1 =
=x3 +12x2 +44x +49
teraz nierówność
x3 +6x2 +8x -7 > x3 +12x2 +44x +49
czyli po przeniesieniu na lewą strone i po redukcji
otrzymasz nierówność kwadratową a to już dasz radę
Powodzenia! Napisz jaki przedział otrzymałeś ! to sprawdzimy ! OK?
Myślę ,że sie nie pomyliłam w tym podnoszeniu do trzeciej potegi
Sprawdź!
3 sty 13:39