trójkąt
vackerman: Mam takie zadanko: dlugości boków trójkąta wynoszą 12, 17 i 19. Oblicz pole trójkąta.
Wiem, że mogę użyć wzór Herona, ale czy jest jakiś inny sposób rozwiązania zadania

Może
wpisać okrąg w trójkąt, tylko nie wiem czy mogę...
10 paź 19:26
lemurek: Pewnie jest, ale po co się męczyć
10 paź 19:34
think: tak np:
19
2 = 12
2 + 17
2 − 2*12*17cosα ⇒ cosα = ...
później jedynka trygonometryczna aby wyliczyć sinα
10 paź 19:45
vackerman: A teraz mam takie zadanie: Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną
z wierzchołka C na bok AB oraz pole P trójkąta, gdy: A=(−6,−4) B=(2,8) C=(4, −8).
Obliczyłam |AB|=√208 i |AC|= √116. I nie wiem jak się zabrać za obliczenie tej wysokości.
10 paź 20:05
think: wyznacz prostą przechodzącą przez AB i wysokość to odległość punktu C od tej prostej
10 paź 20:07
think: wzór na odległość punktu od prostej
prosta: Ax + By + C = 0
punkt (p,q)
| | |A*p + B*q + C| | |
odległość punktu od prostej d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
10 paź 20:09
vackerman: "wyznacz prostą przechodzącą przez AB "

ale jak....
10 paź 20:09
vackerman: a już wiem


dzięki
10 paź 20:15
vackerman: prosta: y= 1/2x+5 i jak przekształcic do Ax+By+C=0
10 paź 20:20
think: przerzuć y na drugą stronę

dla wygody pomnóż przez 2 stronami.
10 paź 20:23
think: ale ta prosta Ci coś źle wyszła...
−4 = −6a + b ⇒ b = 6a − 4
8 = 2a + b
8 = 2a + 6a − 4
12 = 8a
3x − 2y + 10 = 0
10 paź 20:25