Wykaż równoliczność przedziałów
aneta:

Wykaż równoliczność przedziałów <2,4> i <8,16>.
Doszłam do tego: f(x)=4x ale co dalej to nie wiem...Pomocy!
10 paź 19:11
b.: trzeba pokazać, że f jest różnowartościowa, oraz że f przekształca <2,4> na <8,16> − i
już.
10 paź 19:14
aneta: 1) f jest różnowartosciowa:
f:x →Y
a,b∊ X
a=2, b=8
2≠8⇒f(2)≠f(8)
2) f(x)=4x
Zgadza się?
10 paź 19:25
aneta: Proszę, niech ktoś sprawdzi moje wypociny
10 paź 19:36
aneta: Prosze..
10 paź 21:01
aneta: ...
10 paź 22:04
aneta: ?
11 paź 00:29
Jack:
1.
Niech x1, x2 ∊X
Wówczas f(x1)=4x1 oraz f(x2)=4x2
Teraz należy wykażać, że równości wartości wynika równość argumentów.
4x1=4x2
x1=x2
Koniec.
2.
Suriekcję wykazać spróbuj sama.
11 paź 01:02
aneta: No właśnie, mam problem z wykazanie surekcji, czyli f "na"..
11 paź 08:39
aneta: hmm. zgadza się?
f:X → Y
f(a) = (b)
F nie jest "na".
11 paź 08:55
aneta: pomyłka,
a=b/4
4a=4*b/4=b
Jest "na"
Ok?
11 paź 09:13
Jack:
Musimy pokazać, że ∀ y∊Y ∃x∊X f(x)=y
Więc niech y∊Y. Pokażemy, że istnieje x∊X taki, że f(x)=y
| | y | |
f(x)=y czyli y0=4x ⇔ x= |
| . Lecz teraz widzimy, że y∊Y (żadnego y∊Y taki ułamek nie |
| | 4 | |
wyklucza), czyli funkcja jest "na".
11 paź 15:30
Marek: A jak wyznaczać wzór tej funkcji ?
24 sty 17:25