longer: Udowodnij, że jeżeli a, b, c są takimi liczbami rzeczywistymi, że a2+b2+c2=1, to
(a-b)2+(b-c)2+(c-a)2≤3.
Czy to prawda że najlepiej dowodzi sie dla 0?
3 sty 13:00
Basia:
potrafię udowodnić, że <4 ale do ≤3 jakoś nie mogę dojść
tu prawdopodobnie trzeba znać jakąś sztuczkę
może później coś mi przyjdzie do głowy
a pytania nie rozumiem
co dla 0 ? czy chodzi Ci o dowody indukcyjne ?
wtedy na ogół pierwszy krok dowodu to dowód dla n=0, ale tylko pierwszy krok; to jeszcze
nie cały dowód
3 sty 14:29
longer: tak właśnie o to mi chodziło dla n=0
3 sty 15:57
anmario: Odpowiadam Ci longer na drugie pytanie - to nieprawda

Pierwsze jest znacznie
trudniejsze
3 sty 16:18
Basia:
Anmario! Umiesz to udowodnić? Bo mnie to od rana gnębi
3 sty 16:37
anmario: Nie mam teraz czasu, ale próbowałem przez jakiś czas i musiałem spasować. Mnie też to
zainteresowało, ale na mnie musi zaczekać do jutra, albo dopóki ktoś to roztrzaska zanim
Tobie lub mnie się uda
3 sty 16:49
Basia:
Też się z tym męczyłam i musiałam spasować, a dzisiaj już chyba nie podziałam.
Obowiązki domowe wzywają
3 sty 17:14
Jakub: Można tak:
a2+b2+c2 = 1
(a+b+c)2-2ab-2ac-2bc = 1
-2ab-2ac-2bc = 1-(a+b+c)2
-2ab-2ac-2bc ≤ 1 bo (a+b+c)2 ≥0 dla liczb rzeczywistych a, b,c
2 -2ab-2ac-2bc ≤ 3
a2+b2+c2 + a2+b2+c2 -2ab-2ac-2bc ≤ 3
a2-2ab+b2 + a2-2ac+c2 + b2-2bc+c2 ≤ 3
(a-b)2 + (a-c)2 + (b-c)2 ≤ 3
c.n.u
Jak coś niejasne to pytać.
Wszystkiego najlepszego dla forumowiczów w Nowym Roku.
3 sty 17:17
anmario: ekstra, odjąłeś mi chyba sporo roboty, dzięki
3 sty 17:30
Basia:
Jasne, dziękujemy Jakubie. Też najlepszego w Nowym Roku.
3 sty 17:45
longer: wielkie dzięki.pozdrawiam
4 sty 10:31