Oblicz wielomiany
Kasia: Witam

Mam problem z tymi oto 2 zadaniami:
Rozwiąż równanie
2x
4−11x
2−21=0
Próbuje obliczać i nie wychodź mi mi wynik taki jak w odpowiedziach

Czyli x
1=
√7 ,
x
2=−
√7
Może ktoś mi to łopatologicznie wytłumaczyć/wyliczyć ?
Drugie zadanie to:
Rozłóż wielomian na czynniki
x
5−2x
4+7x
3+8x
2−16x+57
Wynik w książce to (x+2)*(x
2−2x+4)*(x
2−2x+7)
Też nie rozumiem jak może być taki wynik

Proszę o pomoc!
10 paź 18:58
b.: 1. napisz może, jak obliczasz, to poszukamy błędu, odpowiedzi są dobre
10 paź 19:00
Kejt:
2x
4−11x
2−21=0
t=x
2
2t
2−11t−21=0
założenie: t>0
a=2 b=−11 c=−21
Δ=121+4*21*2=289
t
1 nie spełnia założeń.
7=x
2
x=
√7 v x=−
√7
10 paź 19:03
Kasia: Kejt
Tylko że my nie mieliśmy jeszcze rozwiązywania zadań przez podstawianie!

Już wiem co zrobiłam źle, musiałam zastosować wzór na sześcian

w przykładzie
x
5−2x
4+7x
3+8x
2−16x+57
A ten przykład inaczej da się rozwiązać niż przez podstawianie ? 2x
4−11x
2−21=0
10 paź 19:30
viola: w(x)=8x6−27x3
14 gru 21:26
Anonim: To jest całkiem proste. Jak znasz deltę to podstaw sobie za x
2=y i liczysz deltę, a jak masz y
to bierzesz dodatni wynik (lub obydwa, jak obydwa są dodatnie) i pierwiastkujesz. Masz od
dwóch do czterech wyników.
a=2 b=−11 c=−21
Δ=b
2 − 4ac
Δ=121 + 168
√Δ=±17
Pamiętając o założeniu y ≥ 0, bo nie na tym poziomie l.urojone
y=7
x=
√y=±
√7
14 gru 21:43