ww
john: (1−m)9x +4*3x = m+2
dla jakich m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste?
t=3x
Δt= −4m2−4m+24
Δm=400
m1=−3
m2=2
co mam dalej zrobic?
10 paź 18:33
Godzio: Δt ≥ 0
t1 * t2 > 0
t1 + t2 > 0 −− część wspólna tego to rozwiązanie
10 paź 18:47
john: t1*t2 = c/a = −m−2/1− m
i teraz podstawiam raz m1=−3, a drugi raz m2=2 ?
10 paź 18:59
Godzio:
nie, z delty otrzymujesz rozwiązanie : m ∊ (−
∞,−3) ∪ (2,
∞)
Twoje równanie to: (1 − m)t
2 + 4t − m − 2 = 0
| | c | | −m − 2 | | m + 2 | |
t1 * t2 = |
| = |
| = |
| > 0 ⇒ (m + 2)(m − 1) > 0 |
| | a | | 1 − m | | m − 1 | |
(m + 2)(m − 1) > 0 −− m ∊ (−
∞,−2) ∪(1,
∞)
| | −b | | −4 | | 4 | |
t1 + t2 = |
| = |
| = |
| > 0 ⇒ 4m − 4 > 0 ⇒ 4m > 4 ⇒ m > 1 |
| | a | | 1 − m | | m − 1 | |
część wspólna wszystkich przedziałów to odpowiedź, podaj ją sprawdzi się czy dobrze
10 paź 19:02