liczba rozwiązań równania
Marta: Mogłby mi ktos wytłumaczyc jak rozwiazac takie zadanie:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania x−a2+9=1 dla całkowitych wartości parametru a
10 paź 18:11
Marta: ?
10 paź 18:26
b.: kiedy x do jakiejś potęgi równa się 1?
odp. kiedy podstawa równa się ... lub wykładnik równa się ...
uzupełnij i spróbuj to wykorzystać
10 paź 19:08
Marta: kiedy podstawa x=1 lub a=3 lub a=−3 i jak teraz okreslic liczbe tych rozwiazan?
11 paź 19:16
Marta: ?
11 paź 19:26
Jack:
próbuj tak to zrobić, że po obu stronach mieć potęgę o tej samej podstawie, ale ewentualnie
różnym wykładniku.
11 paź 19:45