geometria analityczna
jak to zrobić:
Napisz równanie okręgu o promieniu √5 stycznego do prostej x−2y−1=0 w punkcie A(3,1).
***
Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 −2x −2y +1=0 i prosta x−y−1=0. Oblicz długość cięciwy tego
okręgu zawartej w danej prostej i jej odległość od środka okręgu.
10 paź 17:59
Eta:
1/ S( a,b) o: ( x−a)
2 + (y−b)
2= 5 , bo r
2= 5
odległość d środka S od tej prostej musi być: d= r
| | | 1*a −2*b −1| | |
d= |
| = √5
|
| | √12 + (−2)2 | |
| a −2b −1|= 5 => a −2b −1= 5 => a= 2b +6
punkt A ( 3,1) € do okręgu
to: o: ( 3−a)
2 + ( 1−b)
2 = 5
rozwiąż układ równań
a= 2b +6
i ( 3− a)
2 + ( 1−b)
2=5
otrzymasz a i b , czyli środek S( a,b)
o: .............
2/
rozwiąż układ równań
y= x −1
i x
2 +y
2 −2x −2y +1=0 => ( x−1)
2 + ( y−1)
2=1 => S( 1,1) r= 1
otrzymasz punkty przecięcia : A i B
I ABI= ............
oraz: d −−− odległość S(1,1) od prostej: x −2y −1=0
d=............
10 paź 18:49
jak to zrobić: Dziękuję Ci Eta

mam jedno pytanie, w tym pierwszym zadaniu
punkt A ( 3,1) € do okręgu
to: o: ( 3−a)2 + ( 1−b)2 = 5 <−−−−−−−−−−−−− dlaczego za x podstawiamy 3 i za y1? tzn. wiem, ze
punkt A musi nalezec do okregu, ale to z jakieś włąsności?
10 paź 20:42